Reclame banners uitschakelen

banners1Het is misschien wel de meest irritante uitvinding op het gebied van internet: reclamebanners. Los van het feit dat die banners tegenwoordig steeds meer op de persoon zijn afgestemd, gaat het nog steeds om reclameboodschappen waar je niet om hebt gevraagd. Gelukkig is er iets dat je eraan kunt doen en hier de hulp voor drie veel gebruikte browsers.

Firefox
Omdat Firefox de mogelijkheid heeft om add-ons te installeren, is het uitschakelen van banners in Firefox kinderlijk eenvoudig. Het enige dat je hoeft te doen is te surfen naar deze website (in Firefox uiteraard) en te klikken op Toevoegen aan Firefox. De add-on wordt vervolgens geïnstalleerd en Firefox moet worden afgesloten en opnieuw gestart om de wijzigingen van kracht te laten worden.

banners2

Met behulp van AdBlock Plus zijn irritante banners snel verleden tijd.

Wanneer AdBlock Plus is geïnstalleerd, kun je via de instellingen van de add-on bepalen hoe gevoelig de blokkade moet zijn (bepaalde advertenties blokkeren, alles blokkeren, enzovoort) en een (land)specifieke blokkadefilter downloaden. Daarna heb je er geen omkijken meer naar en dat maakt deze add-on zo effectief.

Chrome
Net als Firefox is het mogelijk om in Chrome add-ins te installeren (dat noemen ze bij Chrome extensies) waardoor het blokkeren van banners een fluitje van een cent wordt. Om de add-on (dat woord is nu eenmaal fijner) te installeren, surf je naar deze website (in Chrome uiteraard) en klik je op Toev. aan Chrome en vervolgens nogmaals op Toevoegen in de pop-up die verschijnt.
In tegenstelling tot Firefox hoef je in Chrome niet eerst de browser te herstarten. AdBlock is nu automatisch actief en alle banners en advertenties worden geblokkeerd. Eventueel kun je op een pagina nog klikken op de knop van AdBlock rechtsboven om banners alsnog doorgang te laten vinden.

banners3
Ook voor Chrome kun je heel eenvoudig een extensie toevoegen die reclamebanners elimineert.

Internet Explorer
In Internet Explorer werkt het net even ietsje anders. Om advertenties in die browser te blokkeren, open je de browser en klik je op het tandwiel rechtsboven en vervolgens op Beveiliging / Traceerbeveiliging. In het scherm dat verschijnt klik je vervolgens op Een traceerbeveiligingslijst downloaden.
Klik vervolgens op Toevoegen naast Dutch EasyList en daarna op Lijst Toevoegen in de pop-up die verschijnt. Vervolgens kun je eventueel ook nog de EasyList Standard toevoegen (die ook geldt voor internationale sites). Dit werkt dus iets ingewikkelder dan bij Firefox en Chrome, maar het effect is er niet minder om. De Traceerbeveiliging met behulp van de zojuist toegevoegde lijsten is automatisch ingeschakeld, je hoeft er niet eerst voor de browser te herstarten.

banners4
Bij Internet Explorer werkt het net iets anders, maar dat maakt het niet minder effectief.